Opiskelijoiden motivointikeinoja
Opiskelijoita ei kannata uhata rangaistuksella, jotta heidät saisi työskentelemään. Rangaistuksen uhkaamiseen ja käyttämiseen liittyy monia kielteisiä vaikutuksia. Se leimaa työskentelyn pakoksi ja nostaa uhmaa opettajaa vastaan. Toisia se saattaa masentaa ja toisia taas haastaa taistelemaan vallasta opettajan kanssa. Aina löytyy myös niitä, jotka haluavat kokeilla, mitä tapahtuu kun rikkoo sääntöjä tai jättää noudattamatta ohjeita. Henkilökohtainen ojennus on yleensä syytä antaa kahden kesken, koska julkinen moite johtaa leimaamiseen, joka vaikeuttaa muutosta positiiviseen suuntaan. (Vuorinen 1995)
Vinkkejä motivaation parantamiseen:
- Kun ajattelet nuoresta jotain positiivista, sano se ääneen. Pienikin henkilökohtainen huomioon ottaminen voi olla nuorelle iso asia.
- Osoita ja vahvista asioita, joissa nuori on joskus onnistunut.
- Myönteisistä asioista ja nuoren oppimisesta voi puhua ääneen myös ryhmässä. Varo kuitenkin liiallisia yksityiskohtia, sillä nuori on herkkä nolostumaan, jos häneen kohdistetaan liikaa huomiota.
- Anna palautetta silloin, kun menee hyvin, ei vain ongelmien ilmaantuessa.
- Kerro joskus omista virheistäsi ja oman uranvalintasi vaikeudesta.
- Huomaa pienetkin edistysaskeleet
- Auta opiskelijaa näkemään omat voimavaransa ja kykynsä opiskelun edetessä
(Lehtoranta & Reinola 2007)
Haastavaa nuorta voi tukea erilaisilla motivointikeinoilla innostumaan opiskelusta ja uskomaan omiin mahdollisuuksiinsa saavuttaa tavoitteet:
- Osoittamalla hetkiä, jolloin hän on matkalla kohti tavoitettaan. "Sinähän jaksoit jo koko tunnin tehdä hommia."
- Näkemällä pieniä onnistumisia ja kehitysaskelia: " Tänä vuonna olet ollut enemmän koulussa kuin viime vuonna."
- Viittaamalla aikaisempiin vastaavanlaisiin onnistumisiin. "Moni muukin on juuri tällä linjalla pärjännyt hyvin."
- Muistuttamalla voimavaroista, jotka auttavat onnistumaan. "Tässä koulussa opettajat auttavat sinua ja saat paljon tukea."
(Lehtoranta & Reinola 2007)
Motivaatio koostuu viidestä tekijästä
- Ollakseen motivoitunut ihmisen on koettava tavoite omakseen eli hänen on itse haluttava sitä.
- Tavoitteen on oltava myös ihmiselle itselleen tärkeä ja arvokas. Siitä tulee olla hyötyä ja iloa.
- Kolmanneksi ihmisen tulee uskoa siihen, että tavoitteen saavuttaminen on mahdollista.
- Motivaation ylläpitämiseksi ihmisen on myös koettava onnistumisen kokemuksia sekä edistymistä kohti lopullista tavoitetta.
- Viidenneksi tekijäksi nousee valmius kohdata vastoinkäymisiä. Ihmisellä tulee olla valmius kohdata matkalle tulevia ongelmia välttääkseen lannistumista.
Motivoitumista kuvataan prosessina. Prosessissa ihmisen kokiessaan tavoitteen omakseen ja ymmärtäessään sen tärkeyden itselleen hän alkaa luottaa mahdollisuuksiinsa ja pystyy näkemään edistyksensä. Nämä asiat auttavat omaksumaan vastoinkäymisistä selviytyvän asenteen. (Furman & Ahola 2007)