Kuinka suhtautua puhelimen häiritsevään käyttöön oppitunneilla?

  • Opettajan tulisi huolehtia että muu luokka jatkaa työskentelyään.
  • Sen jälkeen opettajan tulisi mennä opiskelijan luokse ja kertoa lyhytsanaisesti että opiskelija tulee laittaa puhelin pois ja ryhtyä työskentelemään.
  • Jos opiskelija ei suostu, kannattaa opettajan toistaa pyyntö laittaa puhelin pois.
  • Jos opiskelija ei sittenkään laita puhelinta pois, opettaja voi antaa opiskelijan valita laittaako laitteen pois vai jääkö hän tuntien jälkeen keskustelemaan asiasta. 

 (Saloviita 2014)

Vuonna 2014 koulujen työrauhan edistämiseksi uudistettiin lainsäädäntöä. Tällöin laadittiin uusia ojentamiseen ja turvallisuuteen liittyviä keinoja koulujen työrauhan edistämiseen niin perusopetuslakiin, lukiolakiin että ammatillisesta koulutuksesta ja ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annettuun lakiin. Uudistetussa laissa perusopetuksen osalta oppilaalta saa pyytää ja ottaa pois esineitä ja aineita, joita käytetään oppimisen tai opetuksen häiritsemiseen. Häirinnän on kuitenkin oltava tosiasiallista, ennen kuin esineen tai aineen voi ottaa pois. Niitä ei saa ottaa pois sillä perusteella, että niitä mahdollisesti voidaan käyttää häirintään. Esimerkiksi kännykän saa ottaa pois oppilaalta, joka aiheuttaa häiriötä kännykällään. Lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa sekä aikuiskoulutuksessa häiritsevän esineen poisotto-oikeutta ei ole. Häiritsevän oppilaan voi tällöin pyytää poistumaan ja tarvittaessa poistettava luokasta. Voimakeinoja voidaan luokasta poistamisen yhteydessä käyttää vain silloin, kun on kyseessä turvallisuutta vaarantavan esineen tai aineen haltuun ottamisesta. (Öberg 2014.)